Zjazdár Falat si malý ceromoniál užil, ale teší sa najmä na veľký

05.02.2014 Celý región

Soči 5. februára (TASR) - "Prvolympionikovi" sa "malý" ceremoniál páčil, ale teší sa najmä na ten veľký. Zjazdár Matej Falat je v Soči na svojej prvej zimnej olympiáde a mal smolu, že práve z troch olympijský dedín sa slávnosť vztyčovania slovenskej vlajky odohrala v tej horskej, kde aj býva.

Na hrách nie je príliš veľa časopriestoru pre výlety, tobôž na súčasných, kde je síce doprava prepracovaná, ale aj vzhľadom na reliéfy okolo Červenej Poľany komplikovaná. "A k tomu ešte aj tie kontroly.... Ale musí to byť. Dúfam, že sa mi podarí počas olympiády uvidieť čo najviac," povedal pre TASR.

Zatiaľ sa mu podarilo navštíviť iba vstupný areál Vytrvalostnej dediny. A celkom príjemnou zmenou bola stredajšia slávnosť: "Ceremoniál vztyčovania našej vlajky bol menší, ale fajn. Pravda, najviac sa teším na ten veľký, otvárací ceremoniál. Dúfam, že mi to nič neskomplikuje, tréning mi s tým nekoliduje, takže by to malo vyjsť. Podľa mňa to bude bomba," myslí si Falát, ale očakávania nechce rozmeniť na drobné: "Vôbec sa nezamýšľam nad podrobnosťami, stačí ak to bude ako celok veľkolepé. Verím, že to bude super."

Mladý lyžiar oslávi deň po ceremoniáli 21 rokov, ale prirodzene, že len formálnejšie. Aj keď napokon nebude štartovať v nedeľňajšom zjazde a prvá súťaž ho čaká až v piatok 14. februára. Dovtedy sa treba na tréningoch stotožniť s kopcami a s profilmi kurzov, najmä v meraných jazdách zjazdu. "Tá zjazdovka je tu dosť náročná, bude to atraktívny zjazd, sú tam štyri ťažké skoky. Uvidím, ako mi to pôjde v superkombinácii. Ja som najmä slalomár, ale do kombinácie musím ísť aj ten zjazd. Bude tam síce menej štartujúcich, ale to nič nemení na fakte, že musím zvládnuť v prvom rade seba a skrotiť svah," priznáva rešpekt pred olympijskými zápoleniami: "Kopce sú tu riadne, ako sa na takéto veľké podujatie patrí a ja cítim, že som na niečom veľkom. Páči sa mi tu aj scenéria, je to úžasná oblasť a príroda".

Falat býva na izbe s kolegom z olympijského tímu alpských lyžiarov, Martinom Bendíkom. Voľný čas využívajú najmä v "herni" na stolnom futbale a biliarde. "
 
Matej Falat
Narodený: 8. februára 1993 (18 rokov)
Šport: Alpské lyžovanie
Disciplíny: slalom, obrovský slalom, superkombinácia
Domovský a aktuálny klub: SKI-ALP KLUB Drienica-Lysá
Tréneri: Vladimír Kovár, Branislav Bizík
Kondičný tréner: Marián Malek
Výška a váha: 184 cm a 76 kg
Autocharakteristika: tvrdohlavý, lenivý, neporiadkumilovný, štedrý a citlivý

Mimolyžiarske aktivity: katamaránovanie, bicykel, geocaching, frisbee, stolný tenis
Obľúbení lyžiari: Bode Miller, Jean-Baptiste Grange
Lyžiarská legenda: Herman Maier
Obľúbené jedlá: lasagne, pizza, čínske jedlá
Obľúbené nápoje: Red Bull, Ice Tea a zázvorová limonáda
Obľúbená hudba: Muse, Pendulum, Linkin Park
Obľúbené filmy/seriály: Avatar, Bing Bang Theory, Dva a pol chlapa, Profesionáli 
 

Vyberte región